Christelijke kleding, schepping bewust geproduceerd

Organische katoen ofwel bio katoen

Organische katoen, ook wel biologische katoen genoemd, is katoen die wordt geteeld volgens biologische landbouwprincipes. Dit betekent dat bij de teelt van organische katoen geen synthetische chemicaliën zoals pesticiden, herbiciden of kunstmest worden gebruikt. In plaats daarvan worden natuurlijke methoden gebruikt om ongedierte te bestrijden en de vruchtbaarheid van de bodem te behouden, zoals het gebruik van natuurlijke vijanden van plagen en het roteren van gewassen.

Het doel van het gebruik van organische katoen is het verminderen van schadelijke effecten op het milieu, het beschermen van de gezondheid van boeren en arbeiders die met katoen werken, en het leveren van producten die vrij zijn van residuen van chemische stoffen. Organische katoen wordt vaak gebruikt voor de productie van kleding, beddengoed en andere textielproducten die als milieuvriendelijker worden beschouwd.

Organische onbedrukte biokantoenen kleding voor christenen die een duurzame schepping nastreven

Gerecycled katoen

Gerecycled katoen is katoen dat afkomstig is van post-consumer- of post-industriële bronnen en vervolgens wordt verwerkt tot nieuwe textielvezels of producten. Het proces van het recyclen van katoen begint meestal met het verzamelen en sorteren van gebruikte katoenen textielproducten, zoals oude kleding, beddengoed of snijafval uit textielfabrieken.

Nadat het katoen is verzameld, wordt het vervolgens versnipperd en opnieuw gesponnen tot garen, of het kan worden vermengd met verse katoenvezels om een mengsel te creëren dat geschikt is voor gebruik in nieuwe textielproducten. Dit proces van recycling vermindert de hoeveelheid textielafval die anders op stortplaatsen zou belanden en vermindert de behoefte aan nieuwe katoenteelt, wat op zijn beurt de druk op natuurlijke hulpbronnen en het milieu vermindert.

Producten gemaakt van gerecycled katoen kunnen variëren, van kleding tot beddengoed, tassen, en zelfs papierproducten. Gerecyclede katoen kan helpen bij het verminderen van de ecologische voetafdruk van textielproductie en past goed bij duurzame initiatieven en circulaire economiemodellen.

Gerecycled polyesther

Gerecycled polyester, ook bekend als rPET (gerecycled polyethyleentereftalaat), is een materiaal dat wordt geproduceerd door het recyclen van plastic flessen, industriële polyesterresten en ander afval van polyester. Het recyclageproces omvat het verzamelen, sorteren en reinigen van gebruikte polyesterproducten om vervolgens de kunststof te verwerken tot nieuwe vezels of producten.

Hier is een beknopte weergave van het proces:

  •  Verzamelen en sorteren: Gebruikte plastic flessen en ander polyesterafval worden verzameld en gesorteerd op basis van materiaaltype en kleur. Dit zorgt voor een efficiënter recyclingproces.
  • Reinigen:  Het gesorteerde materiaal wordt grondig gereinigd om vuil, labels, en andere verontreinigingen te verwijderen. Dit is een belangrijke stap om een hoogwaardig eindproduct te verkrijgen.
  • Versnipperen en smelten: Het gereinigde polyester wordt vervolgens versnipperd tot kleine stukjes en gesmolten tot vloeibare vorm.
  • Extrusie: De gesmolten polyester wordt door een spinkop geperst om dunne vezels te vormen, vergelijkbaar met de productie van nieuwe polyestervezels.
  • Spinnen en verwerken: De geproduceerde vezels kunnen vervolgens worden gesponnen tot garen en verder worden verwerkt tot stoffen of andere producten zoals kleding, tassen, tapijten, enzovoort.

Het gebruik van gerecycled polyester vermindert de afhankelijkheid van nieuw geproduceerde polyester, wat op zijn beurt de druk op natuurlijke hulpbronnen en het milieu vermindert. Het bevordert ook het verminderen van plasticafval en past bij duurzame initiatieven die gericht zijn op het sluiten van de kringloop van materialen.

Vegan kleding

Vegan kleding zijn kledingstukken die volledig vrij zijn van dierlijke producten of bijproducten. Dit betekent dat bij de productie van deze kleding geen dierlijke materialen worden gebruikt, zoals leer, wol, zijde, bont, dons of andere dierlijke vezels.

Veel vegan kledingstukken worden gemaakt van synthetische materialen zoals polyester, nylon, rayon, acryl en gerecyclede materialen. Deze synthetische vezels bootsen vaak de eigenschappen van natuurlijke vezels na zonder dieren te gebruiken. Er zijn echter ook natuurlijke plantaardige vezels die vaak worden gebruikt in vegan kleding, zoals biologisch katoen, hennep, bamboe, Tencel (gemaakt van houtpulp) en linnen.

Vegan kleding is populair onder mensen die een veganistische levensstijl volgen, waarbij ze ervoor kiezen geen producten te gebruiken die zijn afgeleid van dieren, zowel voor voeding als voor andere toepassingen, zoals kleding. Het dragen van vegan kleding kan bijdragen aan het verminderen van dierenleed en het bevorderen van een meer ethische en duurzame levensstijl.

High Presure folie ipv drukken met vervuilende inkt

Wij bedrukken alle kleding met milieu vriendelijke en duurzame flex folie, hierbij worden er geen chemicaliën gebruikt zoals bij de meeste partijen waarbij er inkt en andere chemicaliën worden gebruikt. Het voordeel is dat het milieu niet onnodig wordt belast en de schepping wordt gespaard. Tevens blijven flex folie duurzaam, ze behouden de kleur en kwaliteit gedurende een tot wel 100x maal langere periode dan inkt bedrukkingen.

× Hoe kan ik je helpen?